Rolley Scooterson – scooter inteligent

14 Dec Rolley Scooterson – scooter inteligent

Rolley Scooterson este prima trotinetă inteligentă din lume.

Fiind un vehicol electric, este gândit în baza conceptului de tehnologie verde, tehnologie curată, urmărind eliminarea folosirii de combustibili fosili și diminuarea efectului de seră, un produs care dorește să promoveze și să inspire consumatorii și societatea, în abordarea unui mod de viață sustenabil și ecologic.

Produsul propune o abordare cu totul nouă a vehiculului pe doua roți, prin adăugarea unui layer software inovativ și inteligent. Funcțiile inteligente urmăresc sustenabilitate, eficență energetică, siguranță sporită, precum și functii cu impact asupra modului cum utilizatorul final percepe și foloseste vehicolul, atât în mod individual precum și în grup. Funcțiile “inteligente” sunt realizate conectând vehiculul la un “cloud” prin intermediul unui smartphone și a unei aplicații mobile.

Câteva din funcțiile “smart”:

– crearea și îmbunătăţirea automată a parametrilor de rulare, în funcție de stilul de condus al fiecărui utilizator în parte, folosind analiza traseelor și a ciclurilor de accelerare-frânare din aceste trasee, precum și a specificului terenului și traseului, pe o perioadă de timp mai lungă. Stocarea acestor parametrii în profile unice de utilizator. O funcție care îmbunătățeste performanțele și crește eficiența energetică.
– fără accelerație si schimbator de viteza, acestea fiind controlate inteligent prin aplicația mobilă, pentru o mai bună eficență energetică și pentru o manevrabilitate simplificată.

– rutare predictivă bazată pe analiza traselele efectuate într-o perioada de timp anterioră, care ajută utilizatorul să nu mai piardă timpul cu introducerea rutelor. (machine learning)
– rutare prin haptic feedback în manerele ghidonului, o funcție pentru siguranța în trafic
– semnalizare automată bazată pe rutare
– lumini adaptive, în funcție de condițiile de lumină existe, o funcție pentru siguranța în trafic
– activare/dezactivare a vehiculului prin perimetru virtual realizat cu beacon BLE.
– încărcarea automată a profilelor unice de utilizatori atunci când vehiculul este folosit de persoane cu stiluri diferite de condus sau cu greutate diferită, pentru o mai bună eficiență energetică
O altă componentă a funcțiilor software este posibilitatea de a folosi vehiculul în comun, de către mai multe persoane, ex: familie, colegi, etc. De asemenea aceasta funcție poate fi folosită pentru diferite scheme de închirieri on-demand.
Utilizatorul poate parca vehiculul unde dorește, atunci când nu mai are nevoie de el, lăsând-ul disponibil pentru alți utilizatori. Aplicația localizează vehiculul și îndrumă noul utilizatorul până în locul unde acesta este parcat. Odată găsit, aplicația deblochează vehiculul, care poate fi folosit de noul utilizator.
Construcția vehiculului este realizată pe un cadru din aluminiu, asamblat prin lipire cu adeziv polimeric, acoperit cu carene din materiale compozite. Fiind de trei ori mai ușor decât scuterele clasice, este eficient energetic, un pas în plus în direcția realizării conceptului de tehnologie verde.
Menţionăm că am realizat două prototipuri funcționale din punct de vedere mecanic si al motorizării, urmând să finalizăm partea de software.


Aspectul inovativ

Intuitiv - Scooterson este singurul produs din lume cu o funcție inteligentă software/hardware care permite a fi condus fără a se folosi mâner de accelerație sau schimbător de viteze. Acest control inteligent al vitezei înțelege viteza dorită, analizând mișcările corpului utilizatorului. Conectat la "cloud" - Scooterson este singurul vehicul din clasa lui, care are funcții “smart”, fiind conectat în permanență la un back-end server din cloud, prin intermediul unui smartphone. Funcțiile smart rezolvă diverse probleme legate de sustenabilitate, eficiența energetică, siguranța în trafic, manevrabilitate, etc. Design - Primul element care este perceput de consumatori despre un produs este designul. Majoritatea vehiculelor electrice cu două roți existente în piată, sunt percepute de către consumatorii țintă ca fiind: urâte, arătând greoaie, cu multe cabluri de curent exterioare și cu motoarele la vedere sau pur și simplu incomode. Cu un design minimalist și atemporal, Rolley Scooterson va arăta la fel de atractiv de-a lungul anilor, în timp ce da utilizatorului o puternică de notă de individualitate. Eficiența Energetică - Spre deosebire de scuterele clasice cu motorizări pe combustibil fosil, Scooterson este un produs verde prin definiţie, cu un carbon-footprint aproape de zero. Consumul de energie la 100km este de circa 1KW/h Manevrabilitate - Scooterson este de circa 3 ori mai ușor decât scuterele clasice cu form-factor gen Vespa. Acest fapt îl face să fie foarte ușor de manevrat, fiind atractiv chiar și pentru cei care nu s-ar simți în siguranță pe un scuter normal.


Domeniile de aplicare

Domeniul de aplicare principal este industria automotivă și industria transporturilor. O parte din software va fi distribuită Open-Source, pentru a impulsiona și alte companii din clusterele din industria automotive și a transporturilor, în a adopta acest concept de sustenabilitate. Partea software enterprise, respectiv aplicațiile mobile și back-end-ul din cloud, pot fi monetizate și prin licențiere către companii din industria automotivă: biciclete electrice, scutere și motociclete electrice sau chiar autovehicule electrice.


Stadiul actual de dezvoltare

Prototip funcțional


Proprietate intelectuală

Desen/model industrial comunitar inregistrat la OHMI