Modul de protecţie împotriva supratensiunilor pentru aplicaţii la joasă tensiune (electrocasnice sau similare)

16 Noi Modul de protecţie împotriva supratensiunilor pentru aplicaţii la joasă tensiune (electrocasnice sau similare)

Un centru de cercetare universitară propune o soluţie pentru consumatorii care sunt expuşi riscului de supratensiuni pe reţeaua de alimentare fără a cunoaşte acest lucru şi fără ca furnizorul de energie electrică să poată fi responsabil de acest lucru.


Aspectul inovativ

- Modulul funcţionează mai bine în conjunctura cu un varistor în paralel cu două înseriate, adică în situaţia unor instalaţii neconforme cu normele de securitate, dar des întâlnite în practică, când neutrul de protecţie lipseşte sau nu este corect legat la pământ. - Montajul este greu de justificat economic, dar robust şi fiabil din punct de vedere tehnic. - Modulul s-a dovedit viabil, încălzirea sa fiind acceptabilă, în condiţiile normale la limita de exploatare a acestuia; - Soluţia tehnică a modulului cu 3 varistoare este originală, putând face obiectul unei cereri de brevet de invenţie, fiind folosită de autori şi la un modul trifazat;


Domeniile de aplicare

Domeniul de utilizare al produsului vizează consumatorii casnici sau similari, cu puteri sub 3,5 kW: motoare de putere medie, maşini de spălat, instalaţii de aer condiţionat, frigidere, instalaţii de iluminat, aparatură electronică, TV, audio, video, HiFi, tehnică de calcul, tehnică medicală, cuptoare şi aparate electrocasnice de încălzit. Orice consumator alimentat de la o banală priză poate fi protejat de acest modul.


Stadiul actual de dezvoltare

Înglobat în carcasa unui bloc multipriză prelungitor, produsul este vândut de către S.C. PROTENERGO S.A. Timişoara, în diverse configuraţii, la numeroşi beneficiari din ţară şi din străinătate, ansamblul fiind un produs apreciat pe piaţă. S-au realizat, în ultimii ani, câteva mii de bucăţi, fiind omologat la Laboratorul „Génie Electrique” din Toulouse, conform nomelor europene EN VDE 0675. Nu s-a comercializat separat şi nu s-a integrat în alte configuraţii de către alt producător.


Proprietate intelectuală

Modulul este primul de acest fel fabricat în România, după un proiect original. Soluţia poate fi una brevetabilă, în funcţie de domeniul de aplicaţie. Produsul, înglobat în construcţia unui bloc multipriză prelungitor, face obiectul standardului de firmă S.F. 16-2001 al S.C. PROTENERGO S.A. Timişoara. Modulul poate fi comercializat şi în altă formă, care nu este descrisă de standardul sus menţionat, putând face obiectul unei alte proprietăţi industriale sau intelectuale.