Integrarea nepoluantă a materiei organice provenite din fermele agricole şi zootehnice

16 Noi Integrarea nepoluantă a materiei organice provenite din fermele agricole şi zootehnice

Un laborator de analiză dintr-un centru de cercetare universitară asigură un set de determinări pentru compoziţia chimică a deşeurilor provenite din fermele agricole şi zootehnice şi stabileşte proceduri de integrare nepoluantă a acestora în funcţie de specificul zonei şi a locaţiei.


Aspectul inovativ

Prin metoda de analiză şi aparatura din dotarea se pot elabora soluţii complexe pentru integrare nepoluantă a deşeurilor din ferme, cu eventuala valorificare a rezidiilor uscate. Prin metodologia de analiză aplicată şi experienţa ştiinţifică existentă se pot elabora soluţii optime – compatibile ecologic şi economic – pentru întocmirea unor studii de fezabilitate strict necesare dezvoltării unor afaceri de succes cu respectarea legislaţiei in vigoare.


Domeniile de aplicare

Recomandabil fermelor agricole şi zootehnice. La cerere se pot elabora propuneri de prelucrare rezidii uscate cu obţinerea de beneficii sau metode/instalaţii de tratare a apelor uzate pentru respectarea legislaţiei în domeniu. Apele uzate sunt diferite doar prin natura fluxului tehnologic utilizat, iar în funcţie de modul şi locul de deversare trebuie să se respecte normative diferite. Tehnicile de determinare sunt aceleaşi indiferent de sursa de provenienţă a apei, de ex. STAS 3001 pentru examenul bacteriologic. În principiu, procedurile existente pentru ape uzate se pot aplica tuturor proceselor/fluxurilor tehnologice din care rezultă ape chimic impure, iar soluţiile de epurare propuse vor fi în concordanţă cu normativele specifice.


Stadiul actual de dezvoltare

- serviciul este promovat doar prin recomandări date de foştii studenţi celor interesaţi şi de clienţii care au solicitat soluţii pe diferite probleme - de foarte mare ajutor pentru centru de cercetare ar fi activitatea de marketing cu promovare servicii posibile ştiut fiind ca numai prin fluxuri constante de analize se pot accede programele de acreditare şi astfel înregistra/dezvolta/aplica ca marcă locală rezultatele cercetărilor proprii.


Proprietate intelectuală

- nu este cazul la cele menţionate - prin combinarea soluţiilor optime pe cele trei domenii prioritare de cercetare cu aplicabilitate dedicată fiecarui tip de fermă se pot proiecta modele de dezvoltare durabila cu efecte benefice pentru creşterea competitivitaţii regionale. Dotarea laboratorului cu aparatură de ultimă generaţie si preocupările/realizările ştiinţifice ale personalului implicat în activitatea laboratorului fac posibilă gândirea/proiectarea unor modele de succes pentru agricultura/zootehnia regională