ETA2U Business Objects – platforma de dezvoltare ultrarapida a aplicațiilor software de business

04 Ian ETA2U Business Objects – platforma de dezvoltare ultrarapida a aplicațiilor software de business

Business Objects (BO) este o platforma de dezvoltare ultrarapida a aplicațiilor software necesare susținerii activităților desfășurate în mod curent într-o întreprindere.

 Platforma include o colecție deschisă de componente generice cu un nivel înalt de personalizare ce pot fi interconectate într-un mod extrem de flexibil, prin intermediul cărora se pot construi aplicații specializate care susțin funcționarea diverselor segmente de activitate dintr-o companie. Cateva exemple ar fi aplicatii de planficare a productiei, de gestiunea a marfurilor, de gestiune parc auto, de contatabilitate etc.

Business Objects se bazează pe tehnologii de ultimă generație maximizând nivelul de performanță și prezentare a aplicațiilor dezvoltate și asigurând securitatea datelor.

 Necesitatea însușirii cunoștințelor tehnice IT, în mod obișnuit indispensabile dezvoltării aplicațiilor software este redusa prin încapsularea acestui efort în componentele oferite, lăsând dezvoltatorului doar sarcina de a modela aspectele exclusiv particulare ale aplicației solicitate de către client, platforma preluând automat sarcina transpunerii modelului descris în tehnologiile complexe ce asigură execuția și funcționarea aplicațiilor dezvoltate.

 Aplicațiile dezvoltate cu platforma Business Objects au o structura N-tier. Ele sunt alcătuite dintr-un nivel front-end reprezentat de un client ce executa aplicația pe dispozitivul utilizatorului, asigura funcționarea elementelor vizuale, comunica acțiunile executate de utilizator unui serviciu ce asigura respectarea logicii de lucru, asigură securizarea comunicației în rețeaua companiei sau peste internet; un nivel middle-tier reprezentat de unul sau mai multe servicii care execută acțiunile solicitate de aplicații, asigură accesul preferențial al utilizatorilor la diferite resurse, efectuează translatarea structurilor de date folosite de aplicație în structuri compatibile cu diversele tehnologii utilizate, asigură conectivitatea cu diverse servicii externe; și un nivel back-end ce asigura stocarea și protecția datelor, procesarea datelor, extragerea analizelor. Se are in vedere si crearea unui serviciu Cloud de tip Platform as a Service (PaaS) bazat pe platforma Business Objects.


Aspectul inovativ

Exista aplicatii functionale construite pe o platforma existenta similara, apropiata ca si concept de Business Objects dar la un nivel mai redus de generalizare, care inca necesita imbinarea componentelor si implementarea unor actiuni prin scriere de cod si compilare. Business Objects isi propune sa ridice aceasta platforma la un nivel superior, maleabil si modular. Aceasta platforma poate fi privita ca un lego de module, care prin diverse combinatii pot genera aplicatii de business. Oricine poate dezvolta module noi si prin definirea unor seturi de controlere sa poata implementa rapid noi solutii la nevoi de business. Timpul de implementare scade de la cateva saptamani-luni in cazul implementarilor clasice la nivel de ore-zile, si astfel o oportunitate de piata poate fi angajata cu resurse si costuri de cateva ori sau zeci de ori mai reduse. Aceasta face posibil accesul IMM-urilor ca si clienti finali la functionalitati specifice solutiior tip enterprise, solutii care in mod usual sunt mult peste posibilitatile lor de investitie. Deasemena, solutia va fi oferita ca si PaaS (Platform as a Service) ceea ce va muta presiunea financiara a imm-urilor dinspre costuri de capital spre costuri operationale, platind astfel doar ce au nevoie in perioade specifice de activitate (perioade de varf de activitate ce necesita resurse si functionalitati mai avansate sau, din contra, perioade de incetinire a activitatii in cazul influentelor sezoniere)


Domeniile de aplicare

Platforma ETA2U Business Objects poate fi folosita pentru dezvoltarea aplicatilor de business necesare IMM-urile , iar domeniile de aplicare sunt foarte varianta depinzand, in prinicpal, de domeniul de activitate al companiei beneficiare. De regulă, orice aplicație trebuie să faciliteze atingerea câtorva scopuri simple: căutarea și vizualizarea unor date, modificarea unor date, extragerea unor date în vederea tipăririi sau al exportării. Desigur structura datelor poate fi extrem de complexă, funcționalitățile de procesare si vizualizare deasemnea pot fi extrem de complexe, iar posibilitățile de implementare si/sau prezentare ale acestora sunt multiple. Pentru a raspunde la aceasta nevoie, Business Objects permite cumularea elementelor comune unui set de entități într-o componentă unică capabilă să se adapteze automat la specificul fiecărui tip de entitate cu care operează sau funcție pe care o îndeplinește, astfel simplificand foarte mult procesul de dezvoltare al unei aplicatii de business. În aceasta multitudine de structuri și funcționalități pot fi identificate particularități comune. Spre exemplu o aplicație cu specific economic va utiliza întotdeauna de noțiunea de catalog (produse, utilaje, angajați) și va trebui să permită vizualizarea și modificarea acestor entități. Cu excepția diferitelor atribute specifice fiecărui tip de entitate, acestea pot fi tratate similar și este de dorit ca o aplicație să le trateze unitar. Similar aceeași observație se poate face pentru structurile de date ce încapsulează documente sau cele folosite pentru prezentarea rapoartelor si analizelor. In cadrul companiei ETA2U au fost derulate mai multe studii de caz referitoare la capabilitatile Business Objects si, ulterior, au fost dezvoltate 3 module software pentru produsul nostru ZAX Solution (software de tip manufacturing execution system) utilizand platforma Business Object. Aceste 3 module sunt: 1. Modul pentru gestiunea parcurilor auto 2. Modul pentru gestiunea fermelor de animale 3. Module pentru gestiunea magazinelor comerciale


Stadiul actual de dezvoltare

Platformă în dezvoltare


Proprietate intelectuală

N/A