Ameliorarea de soiuri şi hibrizi

16 Noi Ameliorarea de soiuri şi hibrizi

O staţiune de cercetare-dezvoltare agricolă din România oferă un set de proceduri pentru creare de soiuri şi hibrizi de calitate prin realizarea culturilor mamă „BAZĂ” şi “CERTIFICAT” în vederea alinierii sectorului de producere la standardele UE.


Aspectul inovativ

Prin metodologia aplicată bazată pe tehnici de inginerie genetică şi identificarea / determinarea principalelor însuşiri cu scopul de a transmite în descendenţă a caractereristicilor dorite de rezistenţă a culturilor la boli şi factori climatici nefavorabili, selecţie fitosanitară riguroasă pe lanţul de producere, individualizare de material genetic rezistent sau imun la viroze se asigură obţinerea de material biologic sănătos care să fie utilizat la realizarea de culturi conform normelor Uniunii Europene.


Domeniile de aplicare

Aplicaţiile pe piaţă sunt dedicate domeniului agricol, atât pentru îmbunătaţirea performanţei soiurilor/hibrizilor existenţi cât si pentru realizarea de noi soiuri/hibrizi în acord cu evoluţia schimbărilor climatice şi necesitatea de implementare sisteme de dezvoltare durabilă pentru agricultura regională. Printre clienţi se regăsesc atât producătorii individuali, fermele private şi asociaţiile agricole cât şi societăţile comerciale din sectorul industriei alimentare.


Stadiul actual de dezvoltare

- cu excepţia soiurilor de cânepă, toate soiurile şi hibrizii dezvoltaţi se află pe piaţă - soiurile de cânepă sunt disponibile doar pentru demonstraţii – testare din cauza unor reglementări legislative


Proprietate intelectuală

cerere de brevet/licenţă