Instalaţie automatizată pentru producerea biogazului

26 Feb Instalaţie automatizată pentru producerea biogazului

Instalaţie automatizată de producere a biogazului prin fermentarea în sistem submers a substratului organic (dejecţii de animale, resturi vegetale, subproduse şi reziduuri alimentare şi agroindustriale), ieftină şi accesibilă fermierilor care au ferme de mărime mică şi medie. Tehnologia permite operarea automatizată a instalaţiei, folosind un sistem de amestecare şi condiţionare termică a materiei astfel ca procesul de fermentare anaerobă să se producă cu maximă eficienţă. Materia primă este procesată într-un fermentator cilindric orizontal, în care este asigurat stagiul necesar pentru a fi complet fermentată, iar pentru amestecarea mediului de fermentaţie se aplică barbotarea biogazului. Alimentarea materiei prime şi a apei de amestec se face cu o pompă tip tocător, iar menţinerea temperaturii optime de procesare se face utilizând o parte din căldura produsă cu ajutorul biogazului.


Aspectul inovativ

Instalațiile de biogaz aplicate în ferme agricole pot fi grupate în instalaţii mici, aplicate în ferme de mărime mică şi medie şi instalaţii mari, care în marea lor majoritate asigură conversia energiei biogazului în energie electrică. Instalaţia automatizată pentru producerea biogazului descrisă aici, înlătură următoarele dezavantaje: - printre dezavantajele instalaţiilor mici, utilizate în special în fermele agricole de mărime mică şi medie se numără lipsa automatizării, imposibilitatea procesării unor volume mari de materii prime, productivitatea scăzută, producţie scăzută de biogaz/unitate de timp, ineficienţa valorificării acestuia, volum mare de muncă necesar operării instalaţiei raportat la cantitatea de energie obţinută, sisteme de amestecare-agitare (acolo unde există) operate manual, operare în sistem discontinuu, cu producție inconstantă de biogaz; - principalul dezavantaj al instalaţiilor mari îl constituie costurile acestora, care sunt foarte ridicate şi inaccesibile pentru bugetul unei ferme de mărime mică sau mijlocie. Un alt dezavantaj al majorităţii instalaţiilor mari îl constituie tipul constructiv de fermentatoare şi sistemele de operare ale acestora. Mai precis, tehnologiile dezvoltate şi aplicate în marea majoritate a fermelor din Europa, constau în fermentatoare cilindrice, verticale, cu amestecare mecanică şi operare în sistem continuu. Combinaţia dintre acest tip de fermentator şi sistemul de operare are dezavantajul că o parte din substratul proaspăt introdus este evacuat fără să-şi facă stagiul de 20-30 de zile pentru a fi complet fermentat. Acest fenomen este denumit în limbajul de specialitate cu termenul ”scurt-circuit” şi este un aspect esenţial în cazul în care substratul este un material care trebuie igienizat, sau care este un poluant. Pentru ca să existe garanţia că acest substrat este transformat dintr-un poluant într-un material nepoluant, sau cu un grad de contaminare sub limita admisă de regulamentele în vigoare, substratul trebuie să-i facă stagiul de 20-30 de zile în fermentator şi să fie complet procesat. Instalaţia automatizată pentru producerea biogazului conform invenţiei, înlătură dezavantajele de mai sus prin aceea că, realizează operarea automatizată a instalaţiei, folosind un sistem de amestecare şi condiţionare termică a materiei astfel ca procesul de fermentare anaerobă să se producă cu maximă eficienţă.


Domeniile de aplicare

Instalaţia se poate aplica pentru procesarea materiilor prime organice (dejecţii de animale, resturi vegetale, subproduse şi reziduuri alimentare şi industriale), pentru producerea biogazului și obținerea de energie termică (și/sau electrică).


Stadiul actual de dezvoltare

Disponibil pentru demonstraţii – testare


Proprietate intelectuală

Cerere de brevet/licenţă